Ајлу било основата на политичкиот и социјалниот живот на општеството на Инките. Тие најчесто биле проширени семејства, но исто така прифаќале во својата група и други членови без крвна поврзаност. Со тоа, тие обезбедувале сигурност на својот живот и сигурност на земјата на која живееле.[1] Овие групи имале свои хуака или мали богови, најчесто претставени во вид на скулптури. Секоја група имала свој водач наречен курака, но можело да има и останати организациски структури. Ајлуите биле самоуправувачки групи во рамките на оштеството и сами обезбедувале образование, трговија и земјоделство. Имале свои поседи на земја и ресурси за живот.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


НаводиУреди

  1. Beck, Roger B.; Linda Black, Larry S. Krieger, Phillip C. Naylor, Dahia Ibo Shabaka, (1999). World History: Patterns of Interaction. Evanston, IL: McDougal Littell. ISBN 0-395-87274-X.CS1-одржување: излишна интерпункција (link) CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • Godoy, R. 1986. The Fiscal Role of the Andean Ayllu. Man 21(4): 723-741.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди