Атанасиј I (охридски архиепископ)

Атанасиј I бил православен свештеник и охридски архиепископ во период од 1596-1598 година, повторно околу 1606-1614 година и за трети пат околу 1614-1615 година.[1]

Macedonian cross.svg
Атанасиј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од околу 1557
Архиепископ до околу 1566
Претходник Гаврил
Наследник Валаам
Роден 16 век
Починал 17 век
Други архиепископи со име Атанасиј

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.