Апостол Керамитчиев

Апостол Керамитчиев (роден во 1913 година во село Габреш, Костурско - починал во 1997 година во Скопје) — македонски филолог и археолог.[1]

Апостол Керамитчиев
Роден 1913
с. Габреш, Костурско, Егејска Македонија
Починал 1997
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање филолог
археолог

Животопис уреди

Апостол Керамитчиев завршил гимназија во Костур, а студиите по класична филологија, археологија и стара историја во Солун и во Софија. Учествувал во НОБ. Од 1957 до 1979 година работел како кустос (епиграфичар и нумизматичар) во Археолошкиот музеј во Скопје. Го проучувал старото рударство и металургијата во Македонија. Со рекогносцирања евидентирал повеќе од 80 локалитети. Автор е на 40 научни и стручни трудови.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Керамитчиев“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 687. Text "series " ignored (help)