Анри I
Крал на Франките
Анри I
На престол14 мај 1027 - 20 јули 1031 (млад крал);
20 јули 1031 - 4 август 1060
Крунисување14 мај 1027
ПретходникРобер II
НаследникФилип I
Почивалиште
ДецаФилип I
Иго Велики, гроф од Вермандоа
ДинастијаКапети
ТаткоРобер II
МајкаКонстанца Арлска

Анри I (роден на 4 мај 1008 во Ремс - починал на 4 август 1060 во Витри-ен-Брие) бил крал на Франција од Капетинската династија. Тој бил син на кралот Робер II Побожниот. Бил крунисан во 1027 година, кога неговиот татко сè уште бил жив, со цел да се осигура неговото наследство


Претходник
Робер II
Крал на Франција
1031-1060
Наследник
Филип I