Андреја Мишковски

Андреја Мишковски (роден на 17 јули 1932 година во Куманово - починал на 20 август 1998 година во Скопје) — македонски хирург по пластична и реконструктивна хирургија.[1]

Андреја Мишковски
Роден 17 јули 1932
Куманово, Кралство Југославија
Починал 20 август 1998
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање хирург

ЖивотописУреди

Андреја Мишковски завршил на Медицинскиот факултет во Скопје во 1958 година, специјализирал пластична и реконструктивна хирургија во Белград и во Солзбери, Англија (1972). Ги вовел методите на современата пластична хирургија и ја извел првата реплантација на ампутирана подлактица (1976). Бил директор на Клиниката за хируршки болести (1982–1989); ги трансформирал хируршките одделенија во посебни хируршки клиники; директор на Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија (1989–1994).

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Мишковски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. стр. 977. Text "series " ignored (help)