Ан (од турски: han[1]) или конак[б 1] — вид гостилница и преноќиште од османлиско време за патниците и нивните каравани. Овие згради имаат штала за коњ, внатрешен двор, соби за патниците, гостилница (меана)[2] и простории за анџијата.

Внатрешниот двор на познатиот Куршумли ан во Скопје
Бујук-анот во Никозија, Кипар
Анот ел-Везир во Алеп, Сирија
Надворешноста на Капан ан во Скопје

Опис уреди

Зградата е напраевна од камен и има правоаголна основа, при што приземниот дел е висок 2-2,5 м. Портата е достатно висока за низ неа да помине коњ со товар. Во анот имало едно до две огништа. Постоеле анови со заеднички ноќевалишта и со посебни соби. Посебните соби биле подобро опремени, со ќилими, серџади и миндери. Креветите, масите и столиците почнале да се користат дури на крајот од XIX век. Осветлувањето било на лоени свеќи. Пред анот стоела софа, на која одморале минувачите. Во некои анови, шталата била одвоена од самиот ан.

Анови во Македонија уреди

Скопје уреди

Места на речени по анови уреди

Поврзано уреди

Белешки уреди


Анови во Македонија уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.