Столица — вид мебел што служи за седење. Столиците имаат потпирач на кој се потпираме кога седиме, а некои имаат рачки на кои ги ставаме рацете. Најчесто, столиците имаат четри ногарки кои го држат седиштето. Столицата без потпирачот (задниот дел) и без рачките се нарекува стол.

Chair.jpg

Столот како мотив во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Столица на нишање“ (англиски: Rockin' Chair) - песна на американската рок-група „Бенд“ (The Band) од 1969 година.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди