Александар Жупан

Александар Жупан (роден на 6 март 1919 година во Струга - починал на 23 ноември 1983 година во Скопје) — македонски архитект.[1]

Александар Жупан
Роден 6 март 1919
Струга, Кралство Србија
Починал 23 ноември 1983
Скопје, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање архитект

ЖивотописУреди

Александар Жупан дипломирал на Архитектонскиот факултет во Белград (1949). Специјализирал санитарна техника во Загреб. Го основал Одделението за санитарна техника при Централниот хигиенски завод во Скопје и бил негов раководител. Се занимавал со архитектонско проектирање на станбени, на општествени и на здравствени згради.

Позначајни реализирани објекти: Градско собрание во Кавадарци (1950); Народна банка во Кавадарци (1951); Градски театар во Струга (1952); Општа болница во Кавадарци (1955); Општа болница во Струга (1959); Онколошки институт во Скопје (1959).

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Жупан". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 546.