Авни Енѓулу (турски:Avni Engüllü; Скопје, 7 септември 1947 ) — поет, раскажувач, преведувач од турската националност во Македонија[1].

ЖивотописУреди

Авни е роден во Скопје на 7 септември 1947 година. Завршил Педагошка гимназија во Скопје.[2] Работи како уредник во Македонското радио. Член на ДПМ од 1976 година. Автор е на книгите: Првенец (поезија, 1972), Под врбата (раскази, 1974), Мете (поезија за деца, 1983), Четирите годишни времиња (поезија за деца, 1984), Човек ли си, што ли си (поезија, 1985), Недоречени мисли (поезија, 1993).

НаводиУреди

  1. Fahri Kaya, Yugoslavya’da Çağdaş Türk şiir Antolojisi say. 158, Cem Yayinevi, Istanbul,1992
  2. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 90.