Авантурите на Том Соер

Авантурите на Том Соер (англиски: The Adventures of Tom Sawyer) — роман на американскиот писател Марк Твен од 1876 година.

СодржинаУреди

Романот се состои од предговор, 35 глави и заклучок.[1] [2]

  • Во предговорот, напишан во Хартфорд, 1876 година, авторот соопштува дека повеќето од авантурите опишани во романот се вистинити, и тоа, една или две ги доживеал тој, додека другите ги доживеале неговите некогашни училишни другари. Притоа, ликот на Хаклбери Фин бил пресликан од животот, а ликот на Том Соер го создал врз основа на три момчиња кои ги познавал. Најпосле, авторот нагласува дека главната цел на книгата е да „им послужи на момчињата и девојчињата за забава“, но и да ги потсети „возрасните на тоа што и самите биле некогаш“.[3]
  • Во заклучокот, авторот соопштува дека мора да ја прекине приказната зашто се работи за животот на едно момче, а еден ден, можеби ќе раскаже за главните ликови како возрасни луѓе.[4] [5]

Осврт кон романотУреди

Изданија на македонски јазикУреди

Романот „Том Соер“ доживеал повеќе изданија на македонски јазик, како:

НаводиУреди

  1. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Алби, 2014.
  2. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1973.
  3. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Алби, 2014, стр. 5.
  4. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Алби, 2014, стр. 249.
  5. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1973, стр. 214.
  6. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1963.
  7. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1973.
  8. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Алби, 2014.