Јаков I (Англија)

крал на Англија
(Пренасочено од Џејмс I)

Џејмс I (англиски: James I and VI; 19 јуни 1566 - 27 март 1625) — крал на Англија, првиот владетел од династијата Стјуарт (1603-1625), кој ја заменил веќе изумрената Тјудори. Со Шкотска владеел како Џејмс VI Oтворено го поддржувал апсолутизамот, тврдејќи дека кралот треба да владее без ограничувања од страна на парламентот, црквата, да донесува закони и да суди според своја волја. Тој се обидел да владее според овие принципи во земјата каде што во парламентот имал долга историја и голем углед, и каде што кралот не можел да наметнува даноци без одобрение од парламентот. Бил оженет со данската принцеза Ана.

Џејмс I
James I of England by Daniel Mytens.jpg
Крал на Шкотска (more...)
На престол 24 јули 1567 – 27 март 1625
Крунисување 29 јули 1567
Претходник Мери I Стјуарт
Наследник Чарлс II
Регенти Џејмс Стјуарт
Метју Стјуарт
Џон Ерскин
Џејмс Даглас
Крал на Англија и Крал на Ирска
На престол 24 март 1603 – 27 март 1625
Крунисување 25 јули 1603
Претходник Елизабета I
Наследник Чарлс I
Придружник Ана
Деца
Хенри
Елизабета
Чарлс I
Династија Стјуардска династија
Татко Хенри Стјуард
Мајка Мери I Стјуарт
Роден(а) 19 јуни 1566(1566-06-19)
Единбург
Починал(а) 27 март 1625(1625-03-27) (воз. 58 г.)
(N.S.: 6 April 1625)
Англија
Почивалиште 7 мај 1625
Вестминстерска катедрала

Во прилог на антагонизам на монархот и парламентот, Англија во тоа време била разрешена во споровите во врска со верските прашања. Англиканска црква иако не ги задоволувала католиците, па дури и поддржувачите на реформацијата, сепак го задржала старото учење и црковната организација. Поддржувачите на реформацијата кои биле силни во Шкотска, која имала заеднички крал со Англија, се нарекувале пуританци, неконформисти и презвитеријанци. Кралот сакал да наметне единство во црквата затоа што ги прогонувал пуританците, од кои многу ја напуштиле земјата и побарале прибежиште ви новоформираните колонии во Северна Америка.

Претходник
Елизабета I
Крал на Англија
1603-1625
Наследник
Чарлс I