Стјуартска династија

(Пренасочено од Стјуардска династија)

Династија Стјуарт била шкотска династија, а подоцна и англиска и ирска, која успеала да ги спои сите династии под името на британската кралска династија. На шкотскиот престол застанале во 1371 година, кога круната на Шкотите била наследена од страна на Роберт II од Шкотска. Во времето на Мери I Стјуарт, се очекувало династијата да не остави наследник. Сепак таа од бракот со Хенри Стјуарт родила син, наредниот крал Јаков VI.

Стјуартска династија

Претходна династијаClan Stewart
ЗемјаКралство Шкотска, Кралство Англија, Кралство Ирска, Кралство Франција,[1] Кралство Велика Британија
ПрпадностШкоти, Англичани, Бретонци[3]
Основана1371
ОсновачРоберт II од Шкотска
Тековен владетелРандолф Стјуарт
Последен владетелАна од Велика Британија
ТитулиHigh Steward of Scotland, Ерл од Ленокс, Војвода од Обигнија, Ерл од Мари, Маркиз од Бјут, Крал на Шкотска, Крал на Англија, Крал на Ирска, Кралица на Велика Британија

Во 1603 година починела Елизабета I од Англија, која не оставила никакви директни наследници. Таа била последна кралица од Тјудорите. Нејзин најблизок роднина бил шкотскиот крал Јаков VI. Така, двете круни биле споени во една, кое го означило создавањето на Кралство Велика Британија. Последна кралица од оваа династија била Ана Стјуартска, по кое круната била пренесена на династија Хановер.

Наводи

уреди
  1. titular claim rather than de facto
  2. Mackenzie, A. M., MA., D.Litt., The Rise of the Stewarts, London, 1935, pps.8 -9.
  3. The progenitor of the Stewarts (Stuarts) is Walter fitz Alan, himself a Normanized Breton.[2]