Џејмс Хачинсон Стерлинг

Џејмс Хачинсон Стерлинг (англ. James Hutchison Stirling, 22 јануари 182019 март 1909), филозоф од Глазгов. Дипломирал медицина во Единбург и работел на професијата сè до смртта на неговиот татко во 1851. Потоа ѝ се посветил на филозофијата.

Неговото дело „Тајната на Хегел“ (The Secret of Hegel, 1865) го поттикнало изучувањето на Хегеловата филозофија во Британија и САД. Делото е прифатено како важно и во Германија и Италија.

Во „Историја на филозофијата“[1], исусовскиот историчар на филозофијата Фредерик Коплстон се изразува позитивно за Стерлинговата претстава за Хегел како голем застапник на христијанството.

ДелаУреди

Философски дела
 • Sir William Hamilton („Сер Вилијам Хамилтон“, 1865)
 • The Secret of Hegel („Тајната на Хегел“, 1865)
 • Text-book to Kant („Учебник за Кант“, 1881)
 • Philosophy and Theology („Филозофијата и теологијата“, 1890)
 • Darwinianism: workmen and work (Дарвинијанството: работници и дела, 1894)
 • What is Thought? or the Problem of Philosophy („Што е тоа мисла?, подн. Проблемот на филозофијата“, 1900)
 • The Categories („Категориите“, 1903).
Дела за книжевноста
 • Jerrold, Tennyson, and Macaulay („Џеролд, Тенисон и Меколи“, 1868)
 • Burns in Drama („Бернс во драмската уметност“, 1878)
 • Philosophy in the Poets („Филозофијата кај поетите“, 1885).

НаводиУреди

 1. „Историја на филозофијата“, том VII, стр. 12

Надворешни врскиУреди

 • Cousin, John William (1910). „Stirling, James Hutchison“ . A Short Biographical Dictionary of English Literature. London: J. M. Dent & Sons – преку Викиизвор.
 •   Chisholm, Hugh, ed. (1911) "Stirling, James Hutchison" Енциклопедија Британика (XI ed.) Cambridge University Press 
(англиски)

Оваа статија содржи текст преземен од дело во јавна сопственост: Cousin, John William (1910). A Short Biographical Dictionary of English Literature. London, J. M. Dent & Sons; New York, E. P. Dutton.