Јордан Костадинов

политичар

Јордан Костадинов Иванов (роден на 9 ноември 1932 година во Белица, Бугарија - починал на 23 август 2019 во Сандански, Бугарија) — македонски национален деец од Пиринскиот дел на Македонија, борец за националните права на Македонците под Бугарија.

Јордан Костадинов
Роден 9 ноември 1932
Белица,  Бугарија
Починал 23 август 2019
Сандански,  Бугарија
Националност Македонец
Познат Претседател на ОМО Илинден
Занимање национален деец

Јордан Костадинов е роден на 9 ноември 1932 година во селото Белица, Мелничко. Мајка му е родена во селото Врапча, а татко му во селото Оштава.

Како македонски национален активист бил двапати затворан од бугарската власт, секогаш со задолжителен престој во најтешки затворски услови: без доволно храна и вода, во темна и студена ќелија. Првиот пат во 1974 година заедно со Кирил Панчев како членови на Независната македонска организација „Илинден“ на 3 години затвор. 1982 година Јордан Костадинов бил повторно осуден на две години затвор и 5 години без право да живее во Благоевград.[1]

Во 1990 е еден од основачите на ОМО Илинден и е избран за претседател на организацијата. Починал на 23 август 2019 во Сандански.

Литература

уреди
  • Македонија над сè, Стојан Георгиев-Томовичин, Битола, 1990

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-04-03. Посетено на 2008-12-30.