Јавар Вакак

(Пренасочено од Јахуар Хуакак)


Јахуар Хуакак (кечуански: Yawar Waqaq Inka) бил седмиот Сапа Инка на Кралството Куско и втор владетел на династијата Ханан кој владеел од 1380 година.[1]. Името на неговата жена било Мама Чикја или Чу-Ја. Неговиот татко бил Инка Рока, додека негов син бил Виракоча.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список

Неговото име се поврзува со приказна каде се вели дека тој бил киднапиран од страна на Ајармака. Таму бил задржан некое време, но побегнал со помош на месен жител.

За време на неговото владеење, Инките ги вршеле последните напори против Чанкасите. Тој направил малку згради во Куско, дури не направил ни своја палата. Според една хроника, Јахуар Хуакак го напуштил Куско за време на нападот на Чанкасите, но неговиот син Виракоча го спасил градот и го одбранил.

Наводи уреди

Поврзано уреди

Претходник
Инка Рока
Сапа Инка
о. 1380
Наследник
Виракоча