Државниот долг (исто така познат како јавен интерес, на јавниот долг, националниот долг и суверена должничка)[1][2] е долг што го должи една владата. Спротивно на тоа, годишниот „државен дефицит“ се однесува на разликата меѓу владините приходи и трошењето во една година.

Државниот долг може да се категоризира како внатрешен долг (долг на заемодавателите во земјата) и надворешен долг (кој се должи на странските заемодаватели). Уште една заедничка поделба на државниот долг е со времетраење додека не се исплати отплатата. Краткорочниот долг обично се смета за една година или помалку, а долгорочниот долг е повеќе од десет години. Среднорочниот долг паѓа помеѓу овие две граници. Пошироката дефиниција на државниот долг може да ги разгледа сите државни обврски, вклучувајќи идни исплати на пензии и плаќања за стоки и услуги кои владата ги склучила, но сѐ уште не се платени.

Владите создаваат долг со издавање хартии од вредност, државни обврзници и сметки. Помалку кредитоспособни земји понекогаш позајмуваат директно од наднационална организација (на пример, Светска банка) или меѓународни финансиски институции.

Во монетарно суверена земја (како што се Соединетите Американски Држави, Обединетото Кралство, Австралија и повеќето други земји, за разлика од земјите од еврозоната), државниот долг што се чува во домашната валута се само штедни сметки што се чуваат во нејзината централна банка. На овој начин овој „долг“ има многу поинакво значење од оној на долгот што го стекнуваат домаќинствата кои се ограничени од нивниот приход. Монетарно суверените влади издаваат свои валути и не му требаат овој приход за финансирање на трошењето. Во овие земји за самофинансирање, државниот долг е ефективно сметка за сите пари што се потрошени, но сѐ уште не се оданочуваат назад. Нивната способност за издавање валута значи дека секогаш можат да ги сервисираат отплатата на камати на овие штедни сметки. Ова е причината зошто обврзниците и хартиите од вредност со повик се сметаат за најбезбедна форма на инвестиции.

По земјаУреди

 
Долг на општата влада како процент од БДП, САД, Јапонија, Германија
 
Каматен товар на јавниот долг во однос на БДП.
 
Национален часовник за задолжување надвор од канцеларијата на IRS во Њујорк, 20 април 2012 година

Јавниот долг е вкупното задолжување на владата, минус отплатите деноминирани во домашна валута на земјата. Светскиот Factbook на ЦИА ги наведува само процентите од БДП; вкупниот долг и износи по глава на жител се пресметани во табелата подолу со користење на БДП (ППП) и бројки за населението од истиот извештај.

Долгот во однос на БДП е еден од најприфатените начини за оценување на значењето на долгот на нацијата. На пример, еден од критериумите за прием во валута на Европската Унија е дека долгот на земјата-апликант не треба да надминува 60% од БДП на таа земја.

Национални јавни долгови поголеми од 0,5% од светскиот јавен долг, проценки за 2012 година(CIA World Factbook 2013)[3]
земја јавен долг
(билиони УСД)
% од БДП по жител (УСД) % од светскиот јавен долг
World 56.308 64% 7.936 100,0%
  САД* 17.607 74% 55.630 31,3%
  Јапонија 9.872 214% 77.577 17.5%
  Кина 3.894 32% 2.885 6,9%
  Германија 2.592 82% 31.945 4,6%
  Италија 2.334 126% 37.956 4,1%
  Франција 2.105 90% 31.915 3,7%
  Обединето Кралство 2.064 89% 32.553 3,7%
  Бразил 1.324 55% 6.588 2,4%
  Шпанија 1.228 85% 25.931 2,2%
  Канада 1.206 84% 34.902 2,1%
  Индија 995 52% 830 1,8%
  Мексико 629 35% 5.416 1,1%
  Јужна Кореја 535 34% 10.919 1,0%
  Турција 489 40% 6.060 0,9%
  Холандија 488 69% 29.060 0,9%
  Египет 479 85% 5.610 0,9%
  Грција 436 161% 40.486 0,8%
  Полска 434 54% 11.298 0,8%
  Белгија 396 100% 37.948 0,7%
  Сингапур 370 111% 67.843 0,7%
  Тајван 323 36% 13.860 0,6%
  Аргентина 323 42% 7.571 0,6%
  Индонезија 311 25% 1.240 0,6%
  Русија 308 12% 2.159 0,6%
  Португалија 297 120% 27.531 0,5%
  Тајланд 292 43% 4.330 0,5%
  Пакистан 283 50% 1.462 0,5%

* US data exclude debt issued by individual US states, as well as intra-governmental debt; intra-governmental debt consists of Treasury borrowings from surpluses in the trusts for Federal Social Security, Federal Employees, Hospital Insurance (Medicare and Medicaid), Disability and Unemployment, and several other smaller trusts; if data for intra-government debt were added, "Gross Debt" would increase by about one-third of GDP. The debt of the United States over time is documented online at the Department of the Treasury's website TreasuryDirect.Gov[4] as well as current totals.[5]

Outdated Tables
Public Debt Top 20, 2010 estimate (CIA World Factbook 2011)[6]
Country Public Debt
(billion USD)
% of GDP per capita (USD) Note (2008 estimate)
(billion USD)
  САД $9,133   62% $29,158 ($5,415,   38%)
  Јапонија $8,512 198% $67,303 ($7,469, 172%)
  Германија $2,446   83% $30,024 ($1,931,   66%)
  Италија $2,113 119% $34,627 ($1,933, 106%)
  Индија $2,107   52% $   1,489 ($1,863,   56%)
  Кина $1,907   19% $   1,419 ($1,247,   16%)
  Франција $1,767   82% $27,062 ($1,453,   68%)
  Обединето Кралство $1,654   76% $26,375 ($1,158,   52%)
  Бразил $1,281   59% $   6,299 ($    775,   39%)
  Канада $1,117   84% $32,829 ($    831,   64%)
  Шпанија $    823   60% $17,598 ($    571,   41%)
  Мексико $    577   37% $   5,071 ($    561,   36%)
  Грција $    454 143% $42,216 ($    335,   97%)
  Холандија $    424   63% $25,152 ($    392,   58%)
  Турција $    411   43% $   5,218 ($    362,   40%)
  Белгија $    398 101% $38,139 ($    350,   90%)
  Египет $    398   80% $   4,846 ($    385,   87%)
  Полска $    381   53% $   9,907 ($    303,   45%)
  Јужна Кореја $    331   23% $   6,793 ($    326,   24%)
  Сингапур $    309 106% $65,144
  Тајван $    279   34% $12,075

НаводиУреди

  1. "Bureau of the Public Debt Homepage". United States Department of the Treasury. Посетено на October 12, 2010. |archive-url= is malformed: timestamp (help)
  2. "FAQs: National Debt". United States Department of the Treasury. Архивирано од изворникот на October 21, 2010. Посетено на October 12, 2010.
  3. "Country Comparison :: Public debt". cia.gov. Посетено на May 16, 2013.
  4. "Government – Historical Debt Outstanding – Annual". Treasurydirect.gov. 2010-10-01. Посетено на 2011-11-08.
  5. "Debt to the Penny (Daily History Search Application)". Treasurydirect.gov. Посетено на 2014-02-03.
  6. "Country Comparison :: Public debt". cia.gov. Архивирано од изворникот на October 15, 2008. Посетено на November 8, 2011.

Надворешни врскиУреди