Финансиска криза 2007–2008

Финансиската криза од 2007-2008 година, исто така познатa како на глобална финансиска криза во 2008 година, финансиската криза, се смета од страна на многу економисти за најлошата финансиска криза, уште од Големата Депресија од 1930-тите.[1][2][3][4]

На ТЕД се шири (во црвено) значително се зголеми за време на финансиска криза, како одраз на зголемување на согледува кредитен ризик
Мапата на светот покажува реалниот БДП стапки на раст за 2009 година (земји во браун беа во рецесија)

Таа започнала во 2007 година со криза во хипотекарниот пазар на хипотеки во САД и се развила во целосно разбранувана меѓународна банкарска криза со колапсот на инвестициската банка Леман брадерс на 15 септември 2008 година.[5] Прекумерното преземање ризици од страна на банките како што се "Леман брадерс" помогнало да се зголеми финансиското влијание на глобално ниво .[6] Масовни кауција на финансиски институции и други палијативни монетарни и фискални политики беа искористени за да се спречи евентуалниот колапс на светскиот финансиски систем. Сепак, кризата беше проследена со глобална економска криза, Големата рецесија. Европската должничка криза, криза во банкарскиот систем на европските земји што го користат еврото, следела подоцна. .

Во 2010 година, Законот за реформа на Дод-Франк за реформи во Вол Стрит и заштита на потрошувачите беше донесен во САД по кризата за "промовирање на финансиската стабилност на САД.[7] Базел III капитал и ликвидност стандарди беа усвоени од страна на земји од целиот свет..[8]

Наводи уреди

  1. „Two top economists agree 2009 worst financial crisis since great depression; risks increase if right steps are not taken“. Reuters. February 27, 2009. Архивирано од изворникот на February 12, 2010. Посетено на November 10, 2015.
  2. Eigner, Peter; Umlauft, Thomas S. (July 1, 2015). „The Great Depression(s) of 1929–1933 and 2007–2009? Parallels, Differences and Policy Lessons“. Crisis History Working Paper. Hungary: Hungarian Academy of Science. SSRN 2612243.
  3. Eichengreen; O'Rourke. „A tale of two depressions: What do the new data tell us?“. Посетено на February 22, 2016.
  4. Temin, Peter (2010). „The Great Recession & the Great Depression“. Daedalus. 139 (4): 115–124. doi:10.1162/DAED_a_00048.
  5. Williams, Mark (April 12, 2010). Uncontrolled Risk. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0-07-163829-6.
  6. Williams, Mark (April 12, 2010). Uncontrolled Risk. McGraw-Hill Education. стр. 213. ISBN 978-0-07-163829-6.
  7. Предлошка:USPL
  8. „Monitoring adoption of Basel standards“. Bank for International Settlements. Посетено на February 2, 2016.