Ѓорѓе Јовановиќ


Ѓорѓе Јовановиќ (Скопје, 1980) — македонски ликовен уметник. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје (2003). Има реализирано повеќе проекти во чиј фокус се прашањата за интеграцијата и дезинтеграцијата на современиот човек. Во неговите дела тој ги преиспитува меѓучовечките односи во контекст на општата состојба на редефинирање на универзалните вредности, односот човек-општество и потрошуваштвото како клучен фактор на модерниот начин на живот, политиката како фактор на распаѓање на градовите, државите и семејствата. Присутен е и елементот на авто-референцијалноста, како и преиспитувањето на себеси во потесен и поширок контекст на распадот на старите и создавањето на нови вредности. Работи инсталации, перформанси, објекти, видеа, колажи и слики со цел да постигне трансформација на уметничкиот израз и индивидуална експресија, следејќи ја флуидноста на современиот контекст.

Реализирал повеќе самостојни изложби во државата и странство: Хашиш, Галерија МКЦ ( Скопје, 2018) Chocolate Drops, Галерија Хоаст, (Виена 2018 ) Радио Слободно Скопје, Центар за современи уметности ( Скопје 2015-16), Изуми за вас, прекрасни луѓе!, Музеј на Современа уметност (Скопје, 2014), Исповедите на еден јадач на колачи (Ровињ, 2013), Фрагментарниот архив на уметникот од земјата во транзиција (Њујорк, 2010), It’s Complicated (Грац, 2010), Лош ден за господинот Еузебио (Скопје, 2008) Прошетката на господинот Ченк низ раздвоениот континент (Скопје, 2005), како и повеќе перформанси: Исповедите на еден јадач на колачи, изведен во Њујорк, Виена, Љубљана, Белград, Приштина, Ровињ, Скопје,(2008-2013), 2006 Продавач на машки солзи, Градски плоштад “Македонија”, Скопје Македонија (2006), Депресијата на новогодишната ноќ, (Скопје, 2005).

Учествувал на бројни групни изложби во САД, Италија, Холандија, Франција, Шпанија, Белгија, Финска, Египет, Грција, Србија,Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Унгарија, Турција, Словенија, Австрија, Македонија. Селектирани групни изложби: Се што ни е заедничко, Музеј на современата уметност, Скопје, Guerilla of Enlightenment, Галерија Ротор, Грац, Австрија (2018) Да се употреби повторно: минатото како костим или инспирација, Zachęta Project Room, Варшава, MitOst- Art in Public Spaces, Куќа на архитектурата, Порто, Португалија, 4 Идеи/ Ремикс, Галерија Акантус, Скопје, Македонија (2017), Поетика, DadaEast, The Cloud, Тирана, Албанија, MitOst- Art in Public Spaces, Клуж, Романија (2016), Razoblicavanje, ЦЗКД, Белград, Србија, The Essence of Existence, Lauba Gallery, Загреб, Хрватска, Utopia = No Place or Good Place, Мултимедијален центар Мала Станица, Скопје,Македонија Where (Not) to Go, MC Gallery, Њујорк, САД (2015) Nationless, Музеј на современа уметност, Солун, Грција, Balkon zum Balkan, Stadlishe kunsthaus Баден Баден, Vienna Independent Shorts, Stadtkino-Kunstlerhaus, Виена, Скопје, Солидарноста-недовршен проект, Музеј на современата уметност, Скопје, На коњите им се кратки нозете, Галерија Ремонт, Белград, Србија, Трансфигурирање, Czech Centre, Прага, Чешка (2014), Balkan?, Oslo 10 (Projektarium IAAB), Базел, Participation-Participatory Practices as Artistic Strategy, Tirana Express, Тирана, 7-ми Франкофонски средби, Ница, Франција Ex-Ordinary, Collegium artisticum, Сараево, Босна, U10, Белград, Србија, Reinventing Bridges, Terasa Cărturești, Букурешт, Романија (2013) Alarm 2:1, Отворено графичко студио, Скопје, Македонија (2012) Re-locate, Rumeli Han, Истанбул (пропратна програма на 12 Истанбулско биенале), Shelter, Shelter Island, Хемптонс, САД, Фрагменти, Македонската ликовна сцена 1991-2011, Музеј на современата уметност, Скопје, Макдеонија (2011), 255.804 km2, Hilger Brot Kunst halle, Виена, 4th Performance festival, Mahmud Moktarh Cultural Center, Каиро (2010), Alternative film / video, International festival of new film and video, Културен центар Студентски град, Белград, Србија

The World Within, "Stedefreund" галерија, Берлин, Германија, Музеј на Град Скопје, Скопје, Македонија, "Денес" Награда за млад визуелен уметник, Музеј на Град Скопје, Скопје, Македонија (2009) Alternative film / video, "Memory", International festival of new film and video, Културен центар Студентски град, Белград, Србија, Tensions + Breaking Points - Pancevo Art Salon .08, Галерија на современа уметност, Панчево, Србија, "New Arrivals" online platform for shorts, International Film Festival Rotterdam (IFFR) and Dutch broadcasting company NPS, Холандија, A SLICE OF BLOOD AND HONEY: Experimental Cinema from Macedonia, Nortwest Film Forum, Сиетл, САД, XIII Бианале на млади уметници од Европа и медитеранот, Бари, Италија (2008)Катаклизми и креативност- уметноста во време на несигурност, Музеј на современата уметност, Скопје, Weil gallery, Корпус Кристи, САД (2007). Speak Up, Галерија Myymala 2, Хелсинки, Финска, Преку границите, 8 биенале на млади уметници, Музеј на современа уметност, Скопје, Македонија, Real Presence Floating Sites, 51 Венециско биенале, Венеција, Италија (2005)

Остварил повеќе резиденцијални престои: IAAB Базел, TICA-Tirana, La Cité internationale des Arts- Париз, Watermill Centеr- Њујорк, Apartment project-Истанбул, ISCP- Њујорк, CCN-Грац. Добитник е на повеќе награди: Денес за млад уметник за 2009, наградата за видео на меѓународниот фестивал Алтернативен филм / Видео во Белград, 2009, Акто фестивал, Битола, 2012 и Најдобар млад уметник на 10 Биенале на млади уметници, Музејот на современата уметност за 2013.