ATC-кодот S02 — „Отологици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата S02 е дел од анатомската група S Сетилни органи.[1]

ATC кодови
S Сетилни органи
S01 Офталмологици
S02 Отологици
S03 Офталмолошки и отолошки препарати

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QS02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

S02A Антиинфективни уреди

S02AA Антиинфективни уреди

S02AA01 Хлорамфеникол
S02AA02 Нитрофурал
S02AA03 Борна киселина
S02AA04 Алуминиум ацетотартарат
S02AA05 Клиокинол
S02AA06 Водород пероксид
S02AA07 Неомицин
S02AA08 Тетрациклин
S02AA09 Хлорхексидин
S02AA10 Оцетна киселина
S02AA11 Полимиксин Б
S02AA12 Рифамицин
S02AA13 Миконазол
S02AA14 Гентамицин
S02AA15 Ципрофлоксацин
S02AA16 Офлоксацин
S02AA30 Антиинфективни, комбинации
QS02AA57 Неомицин, комбинации

S02B Кортикостероиди уреди

S02BA Кортикостероиди уреди

S02BA01 Хидрокортизон
S02BA03 Преднизолон
S02BA06 Дексаметазон
S02BA07 Бетаметазон
S02BA08 Флуокинолон ацетонид

S02C Кортикостероиди и антиинфективни во комбинација уреди

S02CA Кортикостероиди и антиинфективни во комбинација уреди

S02CA01 Преднизолон и антинфективни
S02CA02 Флуметазон и антинфективни
S02CA03 Хидрокортизон и антинфективни
S02CA04 Триамкинолон и антинфективни
S02CA05 Флуокинолон ацетонид и антинфективни
S02CA06 Дексаметазон и антинфективни
S02CA07 Флудрокортизон и антинфективни
QS02CA90 Бетаметазон и антинфективни
QS02CA91 Мометазон и антинфективни

S02D Други отологици уреди

S02DA Аналгетици и анестетици уреди

S02DA01 Лидокаин
S02DA02 Кокаин
S02DA03 Феназон
S02DA04 Цинхокаин
S02DA30 Комбинации

S02DC Индиферентни препарати уреди

QS02Q Антипаразитици уреди

QS02QA Антипаразитици уреди

QS02QA01 Линдан
QS02QA02 Сулфирам
QS02QA03 Ивермектин
QS02QA51 Линдан, комбинации

Наводи уреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.