Гентамицин

хемиско соединение

Гентамицинот претставува антибиотик кој делува на поголем број бактериски инфекции.

Гентамицин
Gentamicin C2.svg
Gentamicin.png
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • D
Начин на
примена
IV, IM, topical
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостlimited oral bioavailability
Врзување за белковините0-10%
Полувреме на елиминација2 hrs
Екскрецијаrenal
Идентификатори
CAS-број1403-66-3
ATC кодD06AX07 J01GB03 S01AA11 S02AA14 S03AA06 QA07AA91 QG01AA91 QG51AA04 QJ51GB03
PubChemCID: 3467
DrugBankAPRD00214
Хемиски податоци
ФормулаC21H43N5O7
Моларна маса477.596 g/mol

Гентамицинот имитирајќи ги природните биомолекули се сврзува со бактериските рибозоми и доведува до неправилно читање на генетскиот код.

Како и другите антибиотици од оваа група гентамицинот не поминува преку тенкото и преку дебелото црево, па затоа може да се прима преку инфузија.

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.

ПроизводствоУреди

Најголемиот дел од светското производство на овој лек се одвива на Далечниот Исток. Последна фармацевтска фирма во Европа која го произведува е Лек од Љубљана.