Миконазол

хемиско соединение

Миконазолот е имидазолен антифунгален агенс, кој се употребува топикално на кожата или мукозните мембрани во третманот на габични инфекции. Дејствува преку инхибиција на синтезата на ергостеролот, важна компонента на клеточните мембрани кај габите. Исто така се користи против некои видови на Leishmania, кои се едноклеточни паразити кои исто така содржат ергостерол во нивните клеточни мембрани.

Миконазол
Miconazole.svg
Miconazole ball-and-stick.png
Систематско (IUPAC)
(RS)-1-(2-(2,4-Dichlorobenzyloxy)-2-(2,4-dichlorophenyl)ethyl)-1H-imidazole
Клинички податоци
Заштитени имињаДактарин, Ројазол, Нео-Пенотран
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa601203
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
  • In Australia, it is category A when used topically. In the US, the pregnancy category is C for oral and topical treatment.
Начин на издавање
  • AU: S2 (само во аптека)
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: OTC
  • Schedule 2 in Australia for topical formulations, schedule 3 (Aus) for vaginal use and for oral candidiasis, otherwise schedule 4 in Australia
Начин на
примена
topical, vaginal, sublabial, oral
Назнака
CAS-број22916-47-8 Yes check.svgОк
ATC кодA01AB09 A07AC01 D01AC02 G01AF04 J02AB01 S02AA13
IUPHAR/BPS2449
DrugBankDB01110 Yes check.svgОк
ChemSpider4044 Yes check.svgОк
UNII7NNO0D7S5M Yes check.svgОк
KEGGD00416 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:6923 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL91 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC18H14Cl4N2O
Моларна маса416.127 g/mol
  (провери)