ATC-кодот S03 — „Офталмолошки и отолошки препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата S03 е дел од анатомската група S Сетилни органи.[1]

ATC кодови
S Сетилни органи
S01 Офталмологици
S02 Отологици
S03 Офталмолошки и отолошки препарати

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QS03...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

S03A Антиинфективи уреди

S03AA Антиинфективи уреди

S03AA01 Неомицин
S03AA02 Тетрациклин
S03AA03 Полимиксин Б
S03AA04 Хлорхексидин
S03AA05 Хексамидин
S03AA06 Гентамицин
S03AA07 Ципрофлоксацин
S03AA08 Хлорамфеникол
S03AA30 Антиинфективи, комбинации

S03B Кортикостероиди уреди

S03BA Кортикостероиди уреди

S03BA01 Дексаметазон
S03BA02 Преднизолон
S03BA03 Бетаметазон

S03C Кортикостероиди и антиинфективи во комбинација уреди

S03CA Кортикостероиди и антиинфективи во комбинација уреди

S03CA01 Дексаметазон и антиинфективи
S03CA02 Преднизолон и антиинфективи
S03CA04 Хидрокортизон и антиинфективи
S03CA05 Флудрокортизон и антиинфективи
S03CA06 Бетаметазон и антиинфективи

S03D Други офталмолошки и отолошки препарати уреди

Празна група

Наводи уреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.