Кортикостероидите се класа на хемиски супстанции, која ги вклучува стероидните хормони кои се создаваат во адреналниот кортекс кај ’рбетниците како и синтетските аналози на овие хормони. Кортикостероидите се вклучени во широк опсег на физиолошки процеси, вклучувајќи одговор на стресот, имуниот одговор, и регулација на инфламација, метаболизмот на јаглехидрати, катаболизмот на белковини.

Кортикостероид
Класа на лек
УпотребаПовеќе разни
Биолошки таргетГликокортикоиден рецептор, Минералокортикоиден рецептор
СинонимиКортикоид
ATC кодH02

Кортикостероидите се делат на: