Офталмологија

(Пренасочено од Офталмологици)

Офталмологијата е гранка на медицината која што ја проучува анатомијата, физиологијата и патологијата на окото. Зборот офталмологија доаѓа од грчките зборови ophthalmos што значи око и logos што значи наука.

Ретинална камера.

Болести уреди

Кратка листа на некои од најчестите болести третирани од страна на офталмолозите:[1][2]


Наводи уреди

  1. WebMD. „What Causes Eye Problems?“. WebMD.
  2. „EyeWiki“. eyewiki.org. Посетено на 2022-07-22.