837 Шварцшилда

астероид

837 Шварцшилдаастероид со привремена ознака 1916 AG, со мало занесување, добро набљудуван астероид од Главниот астероиден појас, со орбита околу Сонцето со период од 3,48 години на растојание од 2,21–2,39 АЕ. Откриен е од страна на Макс Волф во Хајделбершката опсерваторија на 23 септември 1916 година.[1]

837 Шварцшилда
Откривање [1]
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделбершка опсерваторија
Откриено23 септември 1916
Ознаки
MPC ознака837 Шварцшилда
Наречена по
Карл Шварцшилд[2]
1916 AG · 1951 TB
1965 VJ
Главен астероиден појас
Орбитални особености [1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување92,59 а (33820 d)
Апхел2.3926 ае (357.93 )
Перихел2.2035 ае (329.64 Gм)
2.2981 ае (343.79 Gм)
Занесување0,041137
3,48 а (1272,4 d)
221,45°
0° 16м 58.512с / ден
Наклон6,7371°
200,05°
173,33°
Земјино НРОП1.20264 ае (179.912 Gм)
Јупитерово НРОП2.75445 ае (412.060 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,583
Физички особености
24 h (1.0 d)
12,3

Овој астероид е именуван според познатиот германски астроном и физичар Карл Шварцшилд (1873–1916), кој починал во истата година. Тој бил диектор на опсерваториите во Гетинген и Потсдам, познат по својата работа во фотометријата, геометриската оптика, свездената статистика и теориската астрофизика, и ајпознат по изнаоѓањето на првите точни решенија на Ајнштајновите равенки за полето.[2] Во тој период било обичај да се даваат женски имиња на новооткриените астероиди.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „JPL Small-Body Database Browser: 837 Schwarzschilda (1916 AG)“ (2015-03-16 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 4 May 2016.
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names – (837) Schwarzschilda. Springer Berlin Heidelberg. стр. 77. ISBN 978-3-540-29925-7. Посетено на 1 August 2016.

Надворешни врскиУреди