823 Сисигамба

астероид

823 Сисигамбаастероид припадник на Флорското семејство во Главниот астероиден појас. Неговиот пречник е околу 17 км и има албедо од 0,179.[2] Вртежниот период не е определен но се претпоставува дека е поголем од 12 часа.[3]

823 Сисигамба
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено31 март 1916
Ознаки
1916 ZG; A913 JB;
1937 QE; 1939 FA1;
1969 FN
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување100,04 а (36540 d)
Апхел2.4213 ае (362.22 )
Перихел2.0211 ае (302.35 Gм)
2.2212 ае (332.29 Gм)
Занесување0,090088
3,31 а (1209,2 d)
176,61°
0° 17м 51.828с / ден
Наклон3,6456°
255,028°
218,602°
Земјино НОПР1.03763 ае (155.227 Gм)
Јупитерово НОПР2.65835 ае (397.683 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,641
Физички особености
Среден полупречник
8.315±0.7 km
146 h (6.1 d)
0.1793±0.034
11,2

НаводиУреди

  1. „823 Sisigambis (1916 ZG)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 4 May 2016.
  2. Psi.edu Архивирано 2010-01-17 во WebCite
  3. Adsabs.harvard.edu

Надворешни врскиУреди