372 Палма

астероид

372 Палма (ознака за мала планета: 372 Палма) е еден од најголемите главен појас астероид. Тоа е Б-тип на астероид[1].

372 Палма
372Palma (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален модел на 372 Palma врз основа на неговата светлинска крива
Откривање
ОткривачАвгуст Шарлоа
Откриено19 август 1893 година
Ознаки
Изговор/ˈpælmə/
Наречена по
Палма
1893 AH
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 31 July 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување122.54 yr (44757 d)
Афел3.9693 ае (593.80 )
Перихел2.33325 ае (349.049 Gм)
3.15125 ае (471.420 Gм)
Занесеност0.25958
5.59 yr (2043.3 г)
275.769°
0° 10м 34.284с / day
Наклон23.828°
327.37°
115.582°
Физички особености
Димензии188,62 ± 3,2
191.12 ± 2.68 km
Маса(5.15 ± 0.64) × 1018 kg
Средна густина
1.40 ± 0.18 g/cm3
8.567 h (0.3570 d)
0,0655 ± 0,002
BFC/Б
7.5

Откриена е од Август Шарлоа на 19 август 1893 година во Ница. Се смета дека е именуван по главниот град Мајорка, остров во Балеарските Острови (Шпанија), кои се наоѓаат јужно од Франција. Тоа е едно од седумте откритија на Шарлоа кои беа експлицитно именувани од Astromomisches Rechen-Institut (Институт за астрономски пресметки).

ПрикривањеУреди

Од 2000 година, тој е забележан 14 пати во прикривање на астероид настан, од кои голем број произвеле повеќе акорди откривајќи ја големината и обликот на астероидот. На 13 септември 2018 година, беше откриено дека е долга 120 милји (долга 193 километри). Сепак, никогаш нема да удри во Земјата бидејќи е во фиксна орбита околу Сонцето помеѓу орбитите на Марс и Јупитер[2].

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди