353 Руперто-Карола

астероид

353 Руперто-Карола — мал астероид од Главниот појас .

353 Руперто-Карола
3Д модел на астероидот 353 Руперто-Карола
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено16 јануари 1893
Ознаки
Наречена по
Универзитет Рупрехт Карлс
1893 F
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел543,956 Gm (3,636 ае)
Перихел273,448 Gm (1,828 ае)
408,702 Gm (2,732 ае)
Занесеност0,331
1649,348 ден (4,52 a)
18,02 km/s
311,572°
Наклон5,711°
102,659°
321,067°
Физички особености
Димензии13 - 30 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
11,0

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 16 јануари 1893 година во Хајделберг. Именуван според Хајделбершкиот универзитет, чие латинско име е Руперто Карола Хајделбергенсис.