343 Остара

астероид

343 Остара — вообичаен астероид од главниот појас.

343 Остара
3Д модел на астероидот 343 Остара
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено15 ноември 1892
Ознаки
Наречена по
Остара
1892 N
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел443,801 Gm (2,967 ае)
Перихел277,836 Gm (1,857 ае)
360,819 Gm (2,412 ае)
Занесеност0,23
1368,156 ден (3,75 a)
19,18 km/s
352,198°
Наклон3,274°
38,755°
9,123°
Физички особености
Димензии19,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
11,56

Откриен од Макс Волф на 15 ноември 1892 година во Хајделберг.

Орбита на астероидот 343 Остара