342 Ендимион

астероид

342 Ендимион — голем астероид од главниот појас .

342 Ендимион
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено17 октомври 1892
Ознаки
Наречена по
Ендимион
1892 K
главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел433,313 Gm (2,897 ае)
Перихел335,435 Gm (2,242 ае)
384,374 Gm (2,569 ае)
Занесеност0,127
1504,296 d (4,12 a)
18,58 km/s
49,705°
Наклон7,339°
232,772°
225,41°
Физички особености
Димензии61,0 km
Масанепознато
Средна густина
непознато
непознато
непознато
непознато
Албедонепознато
Температуранепознато
Спектрален тип
непознато
10,22

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 17 октомври 1892 година во Хајделберг.

Орбита на астероидот 342 Ендимион