30 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1691  Роберт Бојл — ирски физичар и хемичар.
1909  Ѕоле Стојчев — македонски револуционер, борец против османлиската власт.
1937  Спас Мартинов — македонски револуционер.
1941  Ел Лисицки — руски сликар и архитект.
1944  Ромен Ролан — француски писател, драматург, музиколог и борец за мир и демократија.
1992  Михајло Лалиќ — црногорски, српски и југословенски писател.
2004  Арти Шо — американски џез-музичар.
2006  Садам Хусеинпретседател на Ирак.