29 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1453  Константин XI Палеолог — последниот римски (византиски) цар.
1979  Мери Пикфорд — канадско-американска филмска глумица.
1982  Роми Шнајдер — австриска филмска глумица.
1997  Џеф Бакли — американски рок-музичар.
2014  Миљенко Прохаска — хрватски композитор, музички продуцент и диригент.