Роми Шнајдер (Romy Schneider, Виена, 1938 - Париз, 29 мај 1982) — австриска филмска артистка. Снимила повеќе од 50 филмови, најмногу во Франција и во Италија, а најпознати ѝ се улогите во филмовите: „Сиси“, „Кардинал“, „Победници“, „Убиството на Троцки“ и „Директна смрт“.

Шнајдер како Елизабет од Австрија во „Сиси“ (1955)

Во 2018 година, режисерката Емили Атеф (Emily Atef) го снимила филмот „Три дена во Киберон“ во кој е прикажан исечок од престојот на Роми Шнајдер во бањата Киберон, каде што се лечела во 1981 година.[1]

Наводи уреди