27 август (починале)

список на статии на Викимедија
1576  Тицијан Вечелииталијански сликар, основач на Венецијанската сликарска школа.
1914  Ојген Бем-Баверк — австриски економист.
1916  Петар Кочиќ — српски писател.
1950  Чезаре Павезеиталијански писател.
1960  Сима Пандуровиќ — српски поет.
1965  Ле Корбизје — швајцарско-француски архитект.
1967  Брајан Епстајн — англиски музички менаџер, познат со работата со „Битлси“.
1990  Стиви Реј Вон — американски гитарист.
1995  Кочо Тулевски — македонски општествено-политички работник.
2012  Иван Хорват — хрватски и југословенски фудбалер и тренер.