26 август (починале)

список на статии на Викимедија
1850  Луј-Филипкрал на Франција.
1903  Александар Ростковски — руски дипломат.
1910  Вилијам Џејмс — американски психолог.
1944  Естреја Овадија - Мара — македонски народен херој.
1974  Чарлс Линберг — прв воздухопловец што прелетал преку Атлантикот.
1978  Хосе Мануел Морено — аргентински фудбалер.
1982  Тереза Ижевска — полска глумица.
2018  Нил Сајмон — американски драматург.