24 август (починале)

список на статии на Викимедија
1838  Ференц Келчеи — унгарски поет.
1883  Анри V — крал на Франција.
1906  Константинос Гарефис — андартски капетан.
1912  Лазар Дојамов — андартски капетан.
1990  Сергеј Довлатов — руски писател.
2003  Вилфред Тесиџер — британски истражувач и арабист.
2014  Ричард Атенборо — англиски глумец.
2021  Чарли Вотс — англиски рок-музичар, член на групата Ролинг стоунс.