Вилфред Тесиџер

британски истражувач и арабист

Вилфред Тесиџер (Адис Абеба, Етиопија, 3 јуни 1910 - 24 август 2003) — познат британски истражувач.

Вилфред Тесиџер со Британската делегација во Адис Абеба 1930 година.

Студирал во Англија пред да се врати во Африка за да работи во Судан. Тој бил еден од првите Европејци кои го посетиле Ар Руб’ал Кали, каде што од 1945 до 1950 год. живеел меѓу месните номадски жители - Бедуините. Искуствата од пустината ги опишал во својата прва книга „Арабиска Пустина“.[1]

Наводи

уреди
  1. „No. 35396“. The London Gazette (Supplement). 26 December 1941. London Gazette uses unsupported parameters (help)