Шаховска олимпијада 1931

4. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржела натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои биле одржани со цел да се промовира играта се одржала од 11 до 26 јули 1931 во Прага, Чехословачка.

Конечните резултати биле следниве:

ЕкипноУреди

Место Земја Бодови
1   САД 48
2   Полска 47
3   Чехословачка 46.5
4   Југославија 46
5   Германија 45.5
6   Латвија 45.5
7   Шведска 45.5
8   Австрија 45
9   Англија 44
10   Унгарија 39.5
11   Холандија 35
12   Швајцарија 34
13   Литванија 30.5
14   Франција 29.5
15   Романија 28
16   Италија 24
17   Данска 19.5
18   Норвешка 15.5
19   Шпанија 15.5

Светско првенство во шах за жениУреди

Третото светско првенство во шах во женска конкуренција се одржало за време на одржувањето на Олимпијадата. Конечните резултати биле следниве:[2][3][4]

Место Шахистка Бодови
1   Вера Менчик (Чехословачка) 8
2   Паула Волф-Калмар (Австрија) 4
3   Анес Стивенсон (Англија) 3.5
4   Катерина Бесков (Шведска) 2.5
5   В. Хеншел (Германија) 2

НаводиУреди

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.
  2. Gawlikowski, Stanisław (1978). Olimpiady szachowe 1924 - 1974, Warszawa: Wyd. Sport i Turystyka.
  3. I campionati del mondo femminile (The World Chess Championship for Women)
  4. Campeonato Mundo femenino (Women's World Championship) Buenos Aires 1939

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)