Цитидин трифосфат

хемиско соединение

Цитидин трифосфат (CTP) е пиримидински нуклеозид трифосфат.

Цитидин трифосфат
Skeletal formula of cytidine triphosphate as an anion (3- charge)
Space-filling model of the cytidine triphosphate molecule as an anion (4- charge)
Назнаки
65-47-4 Ок
ChemSpider 19952488 Ок
1741
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Cytidine+triphosphate
PubChem 6176
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

CTP е многу сличен на АТP. Молекулата се состои од рибоза и три фосфатни групи. Единствената разлика помеѓу овие две молекули е што кај CTP азотната база е цитозин.

CTP е супстрат во синтезата на РНК.

CTP претставува високоенергетска молекула, слично на АТP, но неговата улога како носител на енергија во биохемиските процеси е ограничена на само неколку метаболни реакции. CTP е коензим во неколку основни метаболни реакции, како што се синтезата на глицерофосфолипидите и гликолизацијата на белковините.[1]

CTP делува како инхибитор на ензимот аспартат карбамоилтрансфераза, кој се користи во биосинтезата на пиримидините.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Nelson, David; Cox, Michael M. (2017-01-01). Lehninger Principles of Biochemistry (англиски) (Seventh. изд.). New York NY: W. H. Freeman. ISBN 9781464126116.CS1-одржување: датум и година (link)