Фосфорна киселина

хемиско соединение

Фосфорната киселина е минерална киселина со хемиска формула H3PO4.

Фосфорна киселина
Phosphoric acid
Phosphoric acid
Назнаки
7664-38-2 Yes check.svgОк
ChemSpider 979 Yes check.svgОк
EC број 231-633-2
Jmol-3D слики Слика
PubChem 1004
RTECS број TB6300000
UNII E4GA8884NN Yes check.svgОк
UN број 1805
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white solid or colourless, viscous liquid (>42 °C)
Густина 1.885 g/mL (liquid)
1.685 g/mL (85 % solution)
2.030 g/mL (crystal at 25 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
5.48 g/mL
Киселост (pKa) 2.148, 7.198, 12.375
Вискозитет 2.4–9.4 cP (85% aq. soln.)
147 cP (100 %)
Штетност
MSDS ICSC 1008
EU индекс 015-011-00-6
EU класификација Corrosive (C)
R-фрази R34
S-фрази (застарено) (S1/2) S26 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
COR
Температура на запалување Non-flammable
Слични супстанци
Слични phosphorus oxoacids Hypophosphorous acid
Phosphorous acid
Pyrophosphoric acid
Triphosphoric acid
Perphosphoric acid
Permonophosphoric acid
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи