Пиримидин

хемиско соединение

Пиримидинот е хетероциклично ароматично органско соединение, слично на бензенот и пиридинот. Содржи два азотни атоми на позиции 1 и 3 од шесточлениот ароматичен прстен.

Пиримидин
Назнаки
289-95-2 Ок
ChEBI CHEBI:16898 Ок
ChEMBL ChEMBL15562 Ок
ChemSpider 8903 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C00396 Ок
MeSH pyrimidine
PubChem 9260
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.016 g cm-3
Киселост (pKa) 1.10[1] (protonated pyrimidine)
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Наводи

уреди
  1. Brown, H.C., et al., in Baude, E.A. and Nachod, F.C., Determination of Organic Structures by Physical Methods, Academic Press, New York, 1955.