Циклохексен

хемиско соединение

Циклохексенјаглеводород со формула C6H10. Овој циклоалкен е безбојна течност со остар мирис. Циклохексенот не е многу стабилен и со изложување на светлина и воздух формира пероксиди.

Циклохексен
Cyclohexene structures.svg
Cyclohexene-conformation-2D-skeletal.png
Назнаки
110-83-8 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:36404 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL16396 Yes check.svgОк
ChemSpider 7788 Yes check.svgОк
EC-број 203-807-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 8079
RTECS-бр. GW2500000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Liquid
Густина 0.8110 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
250 mg/L
Парен притисок 8.93 kPa (20 °C)

11.9 kPa (25 °C)

Показател на прекршување (nD) 1.4465
Опасност
NFPA 704
1
3
0
Температура на запалување {{{value}}}
Граници на запалливост 1–5 %
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи