Знаме на Хонгконг

Знамето на Хонгконг се состои од стилизиран бел петокрак цвет на хонгконшкото орхидејно дрво (Bauhinia blakeana) на црвена основа. Знамето е усвоено на 16 февруари 1990, а во официјална употреба влегло со примопредавањето на власта врз Хонгконг помеѓу Обединетото Кралство и Кина.

Знамето на Хонгконг

ПоврзаноУреди