Тврдината Хисарја се наоѓа во близина на Ловеч, Бугарија.

Тврдина Хисарја
Hisarya - Lovech.jpg
Општи податоци
ГрадЛовеч
ЗемјаБугарија

Била изградена во римско време. Пред оваа тврдина, во 1187 година бил склучен мир помеѓу тогашната бугарска држава и Византија, со кое Бугарија објавила независност. Тврдината била една од последните места кои биле освоени од страна на Османлиите во 1446 година, при што била скоро разрушена. Денеска, тврдината е реконструирана и претставува голема туристичка атракција на Бугарија.