Хероин

хемиско соединение

Хероин (исто така познат како дијаморфин) — опијат кој најчесто се користи како рекреативна дрога за постигнување на еуфорични ефекти. Медицински се користи во неколку земји за ублажување на болката. Хероинот обично се инјектира, обично во вена, а исто така може да се пуши, шмрка или вдишува. Ефектите се јавуваат брзо и траат неколку часа. Најчестите несакани дејства вклучуваат: респираторна депресија (намалено дишење), сува уста, еуфорија, и зависност. Други несакани ефекти може да вклучуваат: апсцеси, заразени срцеви залистоци, запек и пневмонија

Хероин
Систематско (IUPAC)
(5α,6α)-7,8-didehydro-4,5-epoxy-17-methylmorphinan-3,6-diol diacetate
Клинички податоци
AHFS/Drugs.comentry
Начин на издавање
Склоност кон
физичка зависност
Physical: Very high
Psychological: Very high
Скклоност кон
психичка зависност
High[1]
Начин на
примена
интравенски, со инхалација, преку уста, ректално, интрамускулно, субкутано
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост<35% (by mouth), 44–61% (inhaled)[2]
Врзување за белковините0% (morphine metabolite 35%)
Метаболизамцрн дроб
Почеток на дејствоWithin minutes[3]
Полувреме на елиминација2–3 minutes[4]
Времетраење на дејството4 to 5 hours[5]
Екскреција90% kidney as glucuronides, rest biliary
Назнака
CAS-број561-27-3 Ок
ATC кодN07BC06
DrugBankDB01452 Ок
ChemSpider4575379 Ок
UNII8H672SHT8E Ок
ChEBICHEBI:27808 Ок
ChEMBLCHEMBL459324 Ок
СинонимиDiacetylmorphine, acetomorphine, (dual) acetylated morphine, morphine diacetate
Хемиски податоци
ФормулаC21H23NO5
Моларна маса369.41 g/mol
  (провери)

Третманот на зависност од хероин често вклучува бихејвиорална терапија и лекови (бупренорфин, метадон, или налтрексон).

Хероинот бил создаден од В. Р. Alder Рајт во 1874 година, од морфиум, природен производ на афион. На меѓународно ниво, хероинот е контролиран под Распоред за I и IV на единствената Конвенција за наркотични дроги. Во основа, нелегално е да се произведува, поседува, или да се продава хероин без лиценца. Често, хероинот што се продава незаконски се меша со други материи, како што се шеќер или стрихнин.

Употреба уреди

 
Долгорочни ефекти на интравенската употреба, вклучувајќи и навистина првенствено поради ефектите на загадувачи заеднички во нелегален хероин и контаминирани игли.
 
Краткорочни ефекти од употреба

Рекреативно уреди

Оригиналното трговско име на хероинот обично се користи во не-медицински употреби. Се користи како рекреативна дрога за еуфоријата што ја предизвикува. Толеранцијата се развива брзо, и зависникот мора да внесува сè поголеми дози, за да го постигне истиот ефект.

Употреба во медицината уреди

Под генеричкото име дијаморфин, хероинот е пропишан како силен антибиотик во Велика Британија, каде што се внесува преку вена, интрамускуларно, субкутано. Неговата употреба вклучува третман на акутна болка, при тешка физичка траума, миокарден инфаркт, пост-хируршки болки, и хронична болка, вклучувајќи и краен стадиум на рак и други терминални болести. Во други земји  почесто се користи морфин или други силни опијати.

Хероинот во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Drugs2014.
  2. Rook EJ, van Ree JM, van den Brink W, Hillebrand MJ, Huitema AD, Hendriks VM, Beijnen JH (2006). „Pharmacokinetics and pharmacodynamics of high doses of pharmaceutically prepared heroin, by intravenous or by inhalation route in opioid-dependent patients“. Basic Clin. Pharmacol. Toxicol. 98 (1): 86–96. doi:10.1111/j.1742-7843.2006.pto_233.x. PMID 16433897.
  3. Riviello, Ralph J. (2010). Manual of forensic emergency medicine : a guide for clinicians. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers. стр. 41. ISBN 978-0-7637-4462-5. Архивирано од изворникот на 18 март 2017.
  4. „Diamorphine Hydrochloride Injection 30 mg – Summary of Product Characteristics“. electronic Medicines Compendium. ViroPharma Limited. 24 септември 2013. Архивирано од изворникот на 30 март 2014. Посетено на 30 март 2014.
  5. Field, John (2012). The Textbook of Emergency Cardiovascular Care and CPR. Lippincott Williams & Wilkins. стр. 447. ISBN 978-1-4698-0162-9. Архивирано од изворникот на 10 септември 2017.
  6. DISCOGS, The Velvet Underground & Nico (3) ‎– The Velvet Underground & Nico (пристапено на 30.5.2021)