Стрихнин

хемиско соединение

Стрихнинот е алкалоид кој се добива од растението Strychnos nux-vomica. Ова растение вирее во Индија, Индокина, Индонезија и на северот на Австралија.

Стрихнин
Strychnine2.svg
Strychnine-from-xtal-3D-balls.png
Назнаки
57-24-9 Yes check.svgОк
60-41-3
ChEBI CHEBI:28973 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL227934 Yes check.svgОк
ChEMBL612118
ChEMBL486399
ChemSpider 389877 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
KEGG C06522 Yes check.svgОк
PubChem 441071
UNII H9Y79VD43J Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Мирис Odorless
Густина 1.36 g cm−3
Точка на топење
Точка на вриење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Чистиот стрихнин има облик на ромбични кристали со бела боја. Тој е многу горчлив и е без мирис. Молекулската тежина му изнесува 334,2. Точката на топење е 268oC. Специфичната тежина изнесува 1,359. 1 g на стрихнин е растворлив во 6.400 ml топла вода, во 3.100 ml зовриена вода, во 150 ml алкохол (зовриен) и во 5 ml на хлороформ. Многу малку се раствора во етер. Со киселините дава соли кои значително повеќе се раствораат во вода.

УпотребаУреди

Домородното население од Амазон го користи како отров на врвот на стрелите за да го убие пленот.

Соединението стрихнин сулфат се користи како авицид. Содржи 78% чист стрихнин. Исто така, стрихнинот се употребува и како родентицид.