Фуксија е силна црвеникава или розова боја наречена по цветот на растението фуксија (науч. Fuchsia), кое пак е наречено по германскиот научник Леонарт Фукс (1501-1566). Некои сметаат дека поимот „фуксија“ е синоним на магента, но функсијата во голем број на палети е повиолетова, а магентата е поцрвена.

Цвет на фуксија.

Нешто поцрвена варијанта со помалку заситен тон е т.н. „модна фуксија“ (англ. fashion fuchsia) што се користи во женската мода. Истата се нарекува и „холивудска црешова“.

Фуксија (мрежна боја) уреди

Фуксија (мрежна боја)
      Бојни координати
Хекс. тројка#FF00FF
sRGB1    (r, g, b)(255, 0, 255)
HSV       (h, s, v)(300°, 100%, 100[1]%)
ИзворHTML/CSS[2]
1: Нормализирано на [0–255]

Бојата фуксија кај сметачите е актуелна како синоним за #FF00FF (полна магента); Во каскадните стилски страници (CSS) се добива оваа боја со внесување на fuchsia. Таа е дел од 16-бојната палета кај највеќето сметачки системи. Често се користи и за укажување на проѕирност.

Нијанси на фуксија уреди

Модна фуксија уреди

Модна фуксија
      Бојни координати
Хекс. тројка#F400A1
sRGB1    (r, g, b)(244, 0, 161)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 100, 34, 4)
HSV       (h, s, v)(320°, 100%, 96[3]%)
ИзворMaerz and Paul/[4]
Venus Paradise C.P.[5]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Модната фуксија (fashion fuchsia) е боја во женската мода, кога се бара силна розова боја со нешто помала заситеност. Ова е друг назив на бојата „холивудска црешова“.


Фуксиско розе уреди

Фуксиско розе
      Бојни координати
Хекс. тројка#C74375
sRGB1    (r, g, b)(199, 67, 117)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 66, 41, 22)
HSV       (h, s, v)(337°, 66%, 78[6]%)
ИзворPantone TPX[7]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Фуксиско розе (fuchsia rose) е бојата прогласена за „Боја на годината 2001“ од Pantone.

Извор на оваа боја е списокот на бои „Pantone Textile Paper eXtended (TPX)“, каде бојата се води под „#17-2031 TPX—Fuchsia Rose“.[8]

Длабока фуксија уреди

Фуксија (Crayola)
      Бојни координати
Хекс. тројка#C154C1
sRGB1    (r, g, b)(193, 84, 193)
CMYK2   (c, m, y, k)(24, 87, 24, 0)
HSV       (h, s, v)(300°, 67%, 72[9]%)
ИзворCrayola
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Овој длабок тон на фуксија а бојата наречена „фуксија“ боиците на производителот Crayola.

Фанданго уреди

Фанданго
      Бојни координати
Хекс. тројка#B53389
sRGB1    (r, g, b)(181, 51, 137)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 72, 24, 29)
HSV       (h, s, v)(320°, 72%, 71[10]%)
ИзворMaerz and Paul
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Десно е прикажана бојата фанданго (fandango).

Старинска фуксија уреди

старинска фуксија
      Бојни координати
Хекс. тројка#915C83
sRGB1    (r, g, b)(145, 92, 131)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 37, 10, 23)
HSV       (h, s, v)(316°, 37%, 57[11]%)
ИзворПлохер
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Десно е прикажана бојата старинска фуксија (antique fuchsia).

Извор на оваа боја е системот „Плохер“ осмислен во 1948 г. и широко застапен во внатрешното уредување.[12]

Занимливости уреди

 • Во супкултурата на геј-лицата, носењето на шамивче со оваа боја означува дека носачот има фетиш кон плескање.[13]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. color-book.org Информации за хекс. код #FF00FF - color-book.org (англиски)
 2. Боен модул TR CSS3 на W3C, клучни зборови за HTML4 (англиски)
 3. web.forret.com Алатка за претворање на бои наместена на хексадецималниот код на бојата #F400A1 (холивудска црешова (модна фуксија)) (англиски)
 4. Бојата прикажана во кутијата погоре одговара на онаа наречена „Холивуд“ во делото „Речник на боите“ од Мерц и Пол (Maerz and Paul, A Dictionary of Color New York:1930 McGraw-Hill, стр. 33, илустрација 5, примерок K5.
 5. Оваа боја одговара на бојата наречена „холивудска црешова“ (Hollywood Cerise) во комплетот боици „Venus Paradise“ од 1950-тите.
 6. Информации за хекс. код #C74375 - color-book.org (англиски)
 7. До бојата се доаѓа со внесување на „Fuchsia Rose“ во прозорецот.
 8. Пребарувач на бои Pantone TPX (англиски)
 9. Информации за хекс. код #C154C1 - color-book.org (англиски)
 10. Информации за хекс. код #B53389 - color-book.org (англиски)
 11. Информации за хекс. код #915C83 - color-book.org (англиски)
 12. Боен систем „Плохер“ Архивирано на 1 март 2012 г. (англиски)
 13. Симболика на шамивчињата Архивирано на 24 септември 2015 г. - Gay City USA (англиски)