Фузе (германски: Fuhse) — река во сојузната покраина Долна Саксонија, Германија, лева притока на Алер. Во текот на XIX век во картите се сретнува и како Fuse, а името веројатно потекнува од древното „Фоза“, наречено по германското племе Фози.

Фузе
Fuhse in Celle.jpg
Фузе во градот Целе
Место Долна Саксонија, Германија
Должина 100,8 км [1]
Извор кај Флете во западниот дел на Одервалд
52°03′00″ N; 10°17′41″ E / 52.0500° N; 10.2947° E / 52.0500; 10.2947Координати: 52°03′00″ N; 10°17′41″ E / 52.0500° N; 10.2947° E / 52.0500; 10.2947
Висина на изворот 140 м над мор. ниво
Утока во Целе во Алер
52°22′19″ N; 10°01′32″ E / 52.3720° N; 10.0255° E / 52.3720; 10.0255
Висина на утоката 38 м над мор. ниво
Спуст 102 м
Слив Везер
Одлив Алер → Везер → Северно Море
Слив 917,5 км² [2]
Истек[3] на вливот Просечен среден:   4,6 м³/с
Десни притоки Шварцвасер, Ерзе, Харлаке
Леви притоки Флоте, Крумбах, Ауебах, Беке, Катје Фузе
Градови Залцгитер
Помали градови Пајне, Целе
Села Флете, Ленгеде, Зелде, Илзеде, Едемисен, Ице, Брекел, Нинхаген

Фузе извира од западниот дел на Одервалд, ридови во масивот Харц помеѓу Бад Харцбург и Волфенбител. Изворот се наоѓа во општината Флете близу Шладен. Оттука, Фузе тече на запад кон Залцгитер. Оди кон север и тече низ Пајне, Долберген и Ице до Целе. Во Целе (округ Нојштат) се влива во Алер. Најважна притока е Ерзе, која се влива во Фузе кај Ице.

НаводиУреди

  1. NLWKN:Bestandsaufnahme zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie, Bearbeitungsgebiet Fuhse/Wietze, Braunschweig November 2004, Tabelle 3.
  2. Gewässergütebericht Fuhse-Wietze 2003 Schriftenreihe Band 9 des früheren NLWK - Text als PDF abrufbar
  3. Pegelwert Wathlingen, vermehrt um den Gebietsabfluss des 105,5 км2 umfassenden Resteinzugsgebietes, angenähert aus dem maßgeblichen Zwischeneinzugsgebiet der Pegel Celle, Wathlingen, Aligse, Feuerschützenborstel, Wieckenberg und Marklendorf (4,9 l/s км2)

Надворешни врскиУреди