Фрици Масари

Масари во 1909 година
Масари во 1916 година

Фрици Масари (родена на 31 март 1882 - починала на 30 јануари 1969) била австриско-американска сопран пејачка и глумица.

Ран живот и кариераУреди

Фрици Масари е родена како Фридрике Масарик во Виена во Австро-унгарската империја на 31 март 1882 година. Таа била една од водечките оперетски пејачи во Берлин и Виена .

За време на Првата светска војна, таа настапувала за војниците на Кралската германска армија во театри во окупираната Белгија .

Во 1920 година, таа работела со композиторот Оскар Штраус, и настапила во неколку негови оперски остварувања, меѓу кои и Последниот Валцер.

Личен животУреди

Масари се омажила два пати, прво со очниот лекар Бернхард Полак . Со Карл-Куно Роло Граф фон Куденхове (1887-1940), таа го имала своето единствено дете, Елизабет Марија Карл (наречена Лизл) (1903-1979). Лизл подоцна се омажила со авторот Бруно Френк . Иако Куденхове бил татко на Лилл, Масари никогаш не била во брак со него. Вториот брак на Масари, во 1917 година, бил со австрискиот актер Макс Паленберг (1877-1934), кој загинал во авионска несреќа во Карлсбад во 1934 година.