Отвори го главното мени

Фердинанд Ласал (германски: Ferdinand Lassalle) — германски филозоф, правник, економист и политички деец од еврејско потекло.

Фердинанд Ласал
'
Ferdinand Lassalle.jpg
германски филозоф и правник
Роден(а)11 април 1825
Бреслау, Прусија
Починал(а)31 август 1864
Женева, Швајцарија
„Големата петорка“ на германската социјалдемократија - Август Бебел, Вилхелм Либкнехт, Карл Маркс, Карл Толке и Фердинанд Ласал

Идеолошки ставови и општествено-политичка активностУреди

Фердинанд Ласана е социјалист и деец на германското работничко движење. Еден од основачите на Германскиот работнички сојуз (1863 година). Појавувајќи се како опортунист на Маркс.

Ласана е републиканец и поддржувач на пангерманизам. Се појавува како заштитник на сеопштото селективно право и против пристапувањето кон Прусија на Алзас-Лорен.

Уште млад се вплеткува во бројни љубовни афери. Успева да ја разведе грофицата Софија Гацфелд. Во јануари 1864 година Ласана се вљубува во 16-годишната Елена, католик и ќерка на дипломат. Нејзиниот татко дознава за врската со Ласана, како и за неговото потекло, и бара од ќерка да ги прекине односите со него, и да ја продолжи врската со својот другар од детството, влашкиот дворјанин Јанко Раковица. Ласана го предизвикува на дуел во кој е смртно ранет и неколку дена подоцна, на 31 август 1864 година, починува од добиените рани во дуелот.

ИзвориУреди